Pelgrimstocht

In November 2015 las ik in de Volkskrant een artikel over een pelgrimstocht in Scandinavië, De St.Olavsleden. Het beroerde mij en raakte aan een gevoel dat ik al lang kende, maar waar ik nooit aan toe durfde te geven: het lopen van een pelgrimstocht. De bekendste is de Camino naar Santiago de Compostela in Spanje. Nu voelde ik aan alles dat het zo ver was en dat ik m’n verlangen mocht inlossen daar te gaan lopen. Ik verlangde naar en zag op tegen de rust, het alleen zijn met mezelf en met de natuur en koos er voor deze tocht te gaan lopen. 

Adaptieve organisatie

Al jaren worstel ik met het begrip 'organisatie'. Ik denk dat het gebaseerd is op basis van het begrip organisme dat het in zich heeft organisch te zijn: zich als een organisme gedraagt en zich voortdurend aanpast aan de omstandigheden. Echter in de werkelijkheid zie ik organisaties die meer lijken op instituten. Organisaties die alles vastzetten, in systemen en protocollen en maar op één manier kunnen reageren op de ontwikkelingen elders, te weten aanpassen door reorganiseren. Ik denk steeds meer dat het woord reorganiseren niet kan bestaan: het is organiseren!

Boeken

Ik lees veel boeken, soms meerdere tegelijk, over diverse onderwerpen. Ik deel graag een aantal titels die mij nu bezig houden. 

Stoïcijnse levenskunst
Een vraagstuk dat de gemoederen danig beroerd is de Stoïcijnse levenskunst. Ik ben mij, naar aanleiding van een aantal coachingsgesprekken, gaan verdiepen in het denken van de Stoïcijnen. Ik ben het boek aan het lezen van Miriam van Reijen 'Stoïcijnse levenskunst; Even veel geluk als wijsheid'. Heel boeiend en voor mij een leuke puzzel.