Het lijden leiden

In De Skulp, Centrum voor leven met kanker in Heerenveen heb ik vanochtend een gesprek mogen begeleiden met mensen met uitgezaaide borstkanker. Een themabijeenkomst georganiseerd vanuit de Borstkanker Vereniging Nederland. Leven met uitgezaaide (borst)kanker, hoe doe je dat? Hoe ziet je leven eruit na deze diagnose? Daarover gingen wij met elkaar in gesprek. Marijke Kramer, coördinator De Skulp, vroeg mij om het gesprek te leiden.

‘Marten nodigt mensen uit om ervaringen te delen. Hij weet de essentie weer te geven aan de hand van een inspirerend persoonlijk verhaal wat raakt en zet je daarmee in beweging.’
— Marijke Kramer | coördinator De Skulp | Heerenveen

Het is altijd weer indrukwekkend om te horen van mensen die zelf geconfronteerd zijn met kanker, hoe moeilijk het is om te spreken over hetgeen hen is overkomen, het ellendige perspectief en hoe eenzaam het kan zijn als de directe omgeving niet openstaat voor het gesprek.

"Hoe kunnen we het lijden leiden?"

'Hoe kunnen we het lijden leiden?', is de voortdurende vraag. Een waardevolle ochtend met mooie mensen die aangeven dat we het leven moeten leven en vaker moeten vieren!