Spiegel voorhouden

MKB Kansrijk is een uniek project met als doel het verdienvermogen van de MKB’er te vergroten en inzicht te verschaffen in de kansen en bedreigingen van het Groningse MKB. De afgelopen maanden heb ik in de rol van 'Ondernemer Coacht Ondernemer' meegewerkt aan dit project.

MKB Kansrijk
Deze week werd het rapport met dezelfde titel gepresenteerd. Gerdard Kremer, voorzitter van MKB Noord, overhandigde het rapport afgelopen dinsdag aan gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen. Uit het rapport blijkt dat operationele zaken vaak opvallend goed geregeld zijn, maar dat er kansen blijven liggen op strategisch vlak. Een gemiste kans, want bij 78 procent van de deelnemers is groeipotentie geconstateerd.

Eindrapport
Het eindrapport komt voort uit een pilot, waaraan 22 Groningse ondernemers hebben deelgenomen. Ondernemers kregen een spiegel voorgehouden en werden persoonlijk ondervraagd door een bedrijfscoach en bankmedewerker. De bevindingen van dit duo, samen met een online vragenlijst en de observaties van een expertteam zijn persoonlijk teruggekoppeld aan de ondernemer. Met deze inzichten kunnen ondernemers doelgericht begeleiding zoeken om verder te komen. Voor financiële ondersteuning kunnen ze terecht bij de Groningse ondernemersregeling.

spiegelmarten.png
"Aan mij de taak om de ondernemers
een spiegel voor te houden"

Spiegel voorhouden
Het was een mooi traject dat een vervolg nodig heeft. Ik zelf heb met een drietal ondernemers gesproken en dat waren stuk voor stuk boeiende gesprekken. Aan mij de taak om de ondernemers een spiegel voor te houden. Op basis van de gesprekken en de vragenlijsten heb ik mijn bevindingen uitgewerkt en teruggegeven aan de ondernemer. Het is dan goed te zien dat de ondernemer hiervoor openstaat en het als prettig ervaart om eens iemand mee te laten kijken in zijn keuken. Daarnaast heb ik gemerkt dat ondernemers het fijn vinden om te sparren met gelijkgestemden. Het was erg leuk om te doen. Vanuit ondernemerschap met ondernemers spreken en naar hun onderneming kijken blijft boeiend.

Vervolg
Het eindrapport geeft voldoende aanleiding om verder aan de slag te gaan met de kansen binnen het Groningse MKB. Partijen zijn nu met elkaar in overleg om te kijken hoe dit project beschikbaar gemaakt kan worden voor alle Groningse ondernemers.

Meer informatie over MKB Kansrijk